De slang slist, spreekt met dubbele tong en staat voor list en bedrog. Noem iemand slang en je scheldt, meestal op een vrouw. Je denkt aan Medusa, de mooie jongedame uit de Griekse mythologie die uit wraak werd veranderd in een monster met giftanden en slangen als haren.

De slang, dat oude reptiel met verdwenen voeten en maar één werkende long, heeft van dit beeld geen weet. De tong is gespleten om in stereo te kunnen ruiken. Slangen zien slecht, ademen door de neus en overleven op reukzin. Dat doen ze door al ‘tongelend’ geurdeeltjes op te vangen uit de lucht. Met het orgaan van Jacobson in het gehemelte proeven ze dan de omgeving: vriend of vijand, waar en hoeveel?

Nederland kent drie slangensoorten. De gladde slang is erg zeldzaam, al zou hij het prima kunnen doen op de Utrechtse zandgronden. Ook de adder is hier verdwenen. Op de Veluwe heb je een kleine trefkans. Adders zijn de enige giftige slangen in Nederland. Ze bijten niet snel en het gif is niet dodelijk, maar bel wel even 112.

De ringslang is de langste slangensoort. Zij wordt ongeveer 120 centimeter, het mannetje een stuk korter. Halverwege maart komen ze naar buiten om te zonnen. De mannetjes eerst – het zaad moet worden opgewarmd. De ringslang is minder zeldzaam, maar ook een ‘kwetsbare’ Rode Lijst-soort. Zorgwekkend is dat het aantal vindplekken van reptielen stijgt, maar het aantal dieren sterker afneemt. Natuurbeschermers helpen met de aanleg van broeihopen waarin de ringslang haar eieren kan leggen.

Twee keer per jaar krijgt de slang een nieuwe huid. Omdat een slang na vervelling zulke heldere ogen heeft, de huidskleur feller is en wondjes zijn geheeld, lijkt het of de slang nieuw leven krijgt. Gif of medicijn – de slang is ook een wereldwijd symbool voor geneeskunde.

P.S.: Lees alles over reptielen, vissen en amfibieën op die mooie site van RAVON.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.