Blunderende Wethouder Promoveert tot Burgemeester

Dit artikel verdient een Nawoord vooraf.
Rob Metz is een prima burgemeester en alhoewel ik niet het naadje van de kous weet, ligt de affaire in Apeldoorn genuanceerder dan uit onderstaande weergave blijkt. Met die meer genuanceerde informatie heeft de toenmalige wethouder voor mij niet meer de zweem van ‘fout’.
Ook heb ik antwoord gekregen van minister Plasterk en de Commissaris van de Koning. In het Nawoord zal ik dat erbij zetten. Natuurlijk hadden mijn brieven geen schijn van kans. Toch blijft het vreemd. Mijn protest tegen de komst van een burgemeester had geen zin omdat ik als inwoner van de gemeente geen belanghebbende ben.
Volgens de letter van het bestuursrecht is dat juist geredeneerd. Maar het blijft vreemd, omdat het bestuursrecht beoogd de burger te beschermen tegen willekeur van de overheid, terwijl de burger zijn -meester over zich uit krijgt gestort. Alhoewel het proces via een raadscommissie van gekozen gemeentebestuurders loopt, is het uiteindelijk een zwarte doos voor de burger, die nauwelijks met droge ogen niet-belanghebbend kan worden genoemd.
Soest krijgt per 1 december hoogstwaarschijnlijk een nieuwe, ‘foute’ burgemeester. Aangezien het nog geen besluit is van de Minister, en ik dus geen bezwaarschrift in kan dienen, leek het mij zinnig de Minister vast te waarschuwen voor de voordracht die hij onder ogen krijgt.

 

Brief aan de Minister van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en de Koning:

Laat zwendelende blunderende wethouder niet promoveren tot burgemeester

 
Soest, 6 november 2013.Geachte heer Plasterk en Alex, beste Excellentie en Majesteit,
 
Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad van Soest in een vlaag van verstandsverbijstering uit tientallen kandidaten de verkeerde uitgekozen om bij u voor te dragen als nieuwe burgemeester.

Rob Metz.

Hij was wethouder in Apeldoorn waar onder zijn verantwoordelijkheid veel grond veel te duur werd ingekocht. Vervolgens kon de grond niet, of slechts met verlies weer worden ‘uitgegeven’. Het verlies voor de gemeente Apeldoorn is 180-200 miljoen euro.

Het Grondbedrijf als geldplantage, het komt u vast bekend voor. In meer gemeentes kon men beide begrippen in de afgelopen decennia maar moeilijk uit elkaar houden.  Het College, en met name Meneer Metz werden gewaarschuwd door ambtenaren maar die moesten hun mond houden en zelf vertelde hij de gemeenteraad dat alles fantastisch liep.

Dat verzin ik niet zelf, dat concludeert een raadscommissie in een rapport waardoor wethouder Rob Metz zich genoodzaakt ziet op te stappen.

Zeker als VVD-er is het jammer als je bedrijfsmatig faalt. In elke andere branche zou hij het faillissement van het bedrijf hebben veroorzaakt. Bij een gemeentelijk grondbedrijf werkt dat anders.

Maar ook als politicus is hij failliet gegaan door het democratisch orgaan “onjuist en onvolledig” in te lichten. De grootste politieke zonde.

Dus wat doet deze wethouder nadat hij met pek en veren Apeldoorn uit is gejaagd? Gaat hij vrijwillig bejaarden helpen of papiertjes prikken op de Hoge Veluwe, of in een andere branche geld verdienen om de gemeenschap terug te betalen? Nee, meneer wordt interim-burgemeester in twee plaatsen en dreigt nu dus in de gemeente Soest te landen voor minimaal zes jaar.  Een gemeente met een rijk buitengebied waarmee deze grondspeculant weer even vooruit kan. 

Wat bezielde de Soester gemeenteraad om uit meer dan dertig kandidaten deze failliete politicus te kiezen? Naar verluidt was  men onder de indruk van de ‘menselijkheid’ van meneer Metz. Waren de andere kandidaten louter ontsnapte misdadigers of sadistische dierenbeulen?  Als eenvoudig burger kan ik niet op de hoogte zijn van de overwegingen van mijn vertegenwoordigers.  De voordracht werd besproken in een besloten vergadering. Wel zie ik nu dat de raadsleden massaal zijn vergeten “even Apeldoorn te bellen.” Anders hadden ze wel iemand anders gekozen.

Vriendelijk doch dringend vraag ik u de aanbeveling niet te volgen en terug te verwijzen zodat de gemeenteraad in nuchtere, uitgeslapen toestand nog eens de verschillende kandidaten kan evalueren.

 
Hoogachtend,


CP, burger

 

Het artikel uit Binnenlands Bestuur: klik
__________________________________________________________________________
 

Naschrift

 
Het is nu donderdag 13 november. Onder andere De Telegraaf en de Gooi- en Eemlander hebben bericht dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken afgelopen dinsdag de benoeming van de Foute Burgemeester hebben doorgezet. Ik had bovenstaande brief naar drie aderessen van het Ministerie gestuurd, maar heb geen antwoord ontvangen.
Patrick van Rijn is een actie begonnen tegen de benoeming van de burgemeester. Op dit moment is die door 396 internetgebruikers ondertekend. Dat is minder dan 1% van de bevolking van Soest. Ter vergelijking, de opkomst bij tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen gisteren, in drie Friese gemeenten en Alphen a/d Rijn, was gemiddeld bijna 50%. Belachtelijk weinig, maar toch.. Het lijkt gewoon niemand wat te schelen.
 
De petitie vraagt de raad terug te komen op het besluit. Dat lijkt me niet zo reëel. Ik denk dat de provincie, of de minister of koning dus formeel wel de macht heeft om een besluit terug te draaien, maar in praktijk gebeurt dat ook niet zomaar. En dan ligt de bal bij de Commissaris van de Koning die zich een man (m/v) kan tonen door te weigeren hem op de eed af te nemen op 28 november aanstaande. Maar ook hij, Wilibrord van Beek, zal die ballen niet hebben, want het is ‘slechts’ een procedure om het proces te besluiten.
De gemeente is behoorlijk autonoom wat dat betreft, en terecht, een ‘democratisch genomen besluit’ draai je niet zomaar terug. Maar is dit allemaal wel zo democratisch? Ik vind het er meer op lijken dat meneer Metz het balletje rond heeft weten te spelen achter de coulissen zodat hij geen gewone baan hoeft te gaan zoeken. Als ik verantwoordelijk was voor een verlies van 200 miljoen, kwam ik bij geen enkele werkgever in mijn oude branche meer aan de bak.
De Vertrouwenscommissie heeft indringend gesproken met hem over de Apeldoornse deconfiture. Dat staat nu ook in de Soester Courant (of een andere), maar is wel een beetje laat. De wethouder was verantwoordelijk maar heeft zelf niets of niet zoveel fout gedaan, zegt men. Dat kan wel zo zijn, maar zijn optreden, of het rapport erover, heeft wel een beetje de schijn tegen. De gemeenteraad had of heeft nog steeds wel wat uit te leggen, vind ik.

Het enige wat ik wel zou weglaten uit mijn Brief aan de Koning is het woord ‘zwendelende’ want hij schijnt het geld in ieder geval niet in eigen zak gestoken te hebben. ‘Blunderende’ lijkt me nog steeds van toepassing. De VVD-er die in de vertrowenscommissie zat, hoe heet ie, Van Geet, zat de

Vertrouwenscommissie voor en hij zei in de krant dat Metz met kop en schouders boven de anderen uitstak. Dat moet je dan maar geloven. De rest van de raad gelooft het blijkbaar…Het was een besloten vergadering, dus we zullen het nooit weten, maar ik denk dat de raad vrij makkelijk de commissie heeft gevolgd. Zoals nu de minister eigenlijk niet onder de voordracht van de gemeente uit kan, tenzij er heel zwaarwegende redenen zijn. Is dit zwaar genoeg?
 
__________________________________________________________________________________
 
Het is de 20e november. De initiatiefnemer die eerder zei niet de politiek in te willen wegens gebrek aan verstand van zaken, heeft zich inmiddels kandidaat gesteld voor een lokale, PVV-gerelateerde partij. En volgende week zal de burgemeester worden beëdigd. Ik besloot de Commissaris aan te schrijven, dat wil zeggen de meneer die burgemeesterszaken voor hem behartigd. Ik verwacht eigenlijk geen antwoord, maar als je a zegt, zeg je ook:
 
Geachte heer Thomas,
 
Vriendelijk verzoek ik u bij de Commissaris van de Koning in overweging te geven de aanstaande inhuldiging van de nieuwe burgemeester van Soest, deheer Metz, niet door te laten gaan. Mocht hij zich toch gedwongen voelen de ceremonie door te laten gaan op de geplande datum (28 november), laat hem dit dan met een beperking doen, bijvoorbeeld slechts een tijdelijke benoeming van een jaar waarna de Soester bevolking zich uit kan spreken over de juistheid van de dubieuze uitkomst en duistere procedure voorafgaand aan de benoeming van deze persoon. Voor een nader motivatie verwijs ik u aar de bijlage [deze Kolom].
 
Met vriendelijke groet,
_________________________________________________________________________________

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.